Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Expertise dicht bij gezinnen

Het is belangrijk dat alle kinderen, jongeren en ouders die ondersteuning nodig hebben -thuis, op school en in de wijk- deze hulp snel ontvangen. Deze hulp is gericht op het hele gezin, is op maat en effectief. Door specialistische expertise dicht bij de kinderen én gezinnen in te zetten, voorkomen we escalaties van problemen.
Dat vraagt een andere manier van werken. We willen hulp naar de gezinnen, in de wijk en naar de scholen halen in plaats van gezinnen doorverwijzen naar hulp.

In het hier uit voortgekomen project Jeugdspecialist in de Buurt is hiervoor een werkwijze ontwikkeld in Amsterdam Noord. Professionals denken mee, gaan mee op huisbezoek of sluiten aan bij een belangrijk overleg. Ook bieden we behandeling en begeleiding. Samen met het gezin kijken we naar gemakkelijke en duurzame oplossingen, door de initiatieven in de buurt goed te gebruiken (studiezalen, sportzorg, ondersteuning op scholen etc.).

De werkwijze wordt momenteel geïmplementeerd in de organisaties en in samenwerking met het initiatief Handen in de Wijk. School en jeugdhulp trekken hierin samen op.

Deelprojecten

Dit project krijgt handen en voeten door middel het volgende deelproject:

  1. Jeugdspecialist in de Buurt. In dit deelproject ontwikkelen verschillende organisaties samen deze nieuwe werkwijze.
Naam projectleider: Roos van Soomeren
Gerelateerde onderwerpen
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en deel jouw ervaringen met collega’s.

Andere thema's

Een nieuwe Pitbulls-webinar van JIJ voor de Jeugd: dit keer met SPV’ers Paul Teixeira en Jan Woudwijk, die vertellen over de aanpak Innovatieve Psychiatrie
Uitreiking TOPGGz-keurmerk aan drie afdelingen Levvel
“Nadia, weet je wat handig zou zijn voor het team? Als jij alle Marokkaanse gezinnen gaat begeleiden!” Er volgt enthousiast bijval van een aantal