Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Transformatie-podcast #01: Crisisplaatsingen voorkomen

In de Transformatiepodcast van Jij voor de Jeugd praten we met jeugdhulpprofessionals die met projecten en initiatieven bijdragen aan die transformatie van de jeugdhulp. Voor deze eerste Transformatiepodcast van 2021 gaat Bas Adriaans (gezinsmaatschappelijk werker bij Blijvend Veilig) in gesprek met Mariska van der Steege, projectleider van Voorkomen Crisisplaatsingen (onderdeel van project 3 Zo Thuis Mogelijk).

Hoe voorkom je zo’n crisisplaatsing? Hoe doe je dat en wat vraagt dit van jou als professional? Volgens Mariska zijn we onszelf kwijt geraakt in ‘het professioneel zijn’ en wordt een crisis te weinig als een kans gezien. Wanneer het ingewikkeld wordt, hoopt Mariska er voor te zorgen dat het kind niet uit huis wordt geplaatst. Liever gaat zij op zoek naar oplossingen in de omgeving van het gezin. Hiervoor ‘moet’ je je attitude als professional aanpassen. Ga eens met moeder een kopje koffie drinken in de stad, een rondje lopen of kom in contact met de mensen om het gezin heen. Met investeren in de relatie en echt contact maken, bereik je veel meer in een gezin.

Luister de podcast Voorkomen Crisisplaatsingen met presentator Bas Adriaans en Mariska van der Steege hier:

[buzzsprout episode=’8831330′ player=’true’]

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en deel jouw ervaringen met collega’s.

Andere thema's

Hoe kan weekendpleegzorg een thuissituatie versterken en eventuele uithuisplaatsing voorkomen? Dat is de centrale vraag in deze podcast.
Van 2 t/m 9 november: Week van de Pleegzorg 2022. Het najaar heeft nu echt zijn intrede gedaan en wij zijn hard op weg
Ouderverstoting is complexe problematiek waar nog niet altijd voldoende aandacht voor is. Voldoende kennis en handvatten zijn nodig om signalen te herkennen en adequaat