Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Op de fiets door de wijk

“Investeren in een goed en sterk netwerk in de wijk vraagt wat tijd en inspanning”

“Nadia, heb je een nieuwe fiets van de baas?”

Half verbaasd kijk ik om naar waar ik het geroep vandaan hoor komen. Het is M. Ze lacht en vraagt mij wat ik in vredesnaam doe op die reclamefiets van mijn werk. Lachend leg ik uit dat wij leenfietsen hebben van het OKT en dat ik af en toe door de wijk fiets om ergens thee te gaan drinken en even te kletsen over zaken die spelen in de wijk, op de scholen en binnen de verschillende organisaties.
“Lekker hoor, je wordt betaald voor kletsen en fietsen, je hebt het goed voor elkaar.”

We praten nog wat en halen herinneringen op uit de periode dat ik M begeleidde. 

Dat lekkere kletsen heeft natuurlijk een functie. Op de momenten dat ik op mijn OKT fiets door de wijk fiets, ben ik op weg naar een van de scholen waar ik aan verbonden ben, naar een afspraak met een cliënt of naar een overleg. Meestal ben ik onderweg in het kader van het wijkgericht werken. Wijkgericht werken. Een paar jaar geleden leek dit het toverwoord in hulpverleningsland. 

“Jullie moeten wijkgericht werken!”
“Wijkgericht werken is de toekomst”
“Betrek de wijk!” 

“Ga de wijk in!” 

“Wees zichtbaar in de wijk!”

Hoe dit eruit moest zien werd een beetje open gelaten maar dat het moest gebeuren was evident. Eigenlijk deed ik al heel lang aan wijkgericht werken. Kennis van de wijk waarin ik werk heb ik altijd belangrijk gevonden. Jaren geleden werkte ik op een woon-leergroep in Amsterdam-Noord. Voor dit werk was het noodzakelijk om te weten welke buurthuizen, activiteiten en sportclubs er waren. Maar het was ook belangrijk om alle hangplekken te kennen.

Kennis delen met jongeren en ouders

Tegenwoordig werk ik al weer jaren bij Ouder- en Kindteams Amsterdam in Oost. De Watergraafsmeer om precies te zijn. Jongeren en ouders met wie ik werk houden zich niet altijd aan de grenzen van hun wijk. Daarom fiets ik met grote regelmaat door heel stadsdeel Oost. Wijkgericht werken brengt mij goede samenwerkingsrelaties met organisaties en stichtingen in de wijken. Het geeft mij kennis en informatie om te delen met jongeren en gezinnen: waar zijn leuke activiteiten? Welke meidenwerkers werken waar? Op welke pleintjes organiseren sportorganisaties voetbalpartijtjes? Waar kan een overbelaste ouder wat extra hulp krijgen? Waar kan een gezin terecht voor extra levensmiddelen als zij net niet in aanmerking komen voor de Voedselbank? Het is maar een kleine greep uit de voordelen die het mij als Ouder- en Kindadviseur oplevert. 

Meidenwerkers netwerk

Eerlijk is eerlijk, het investeren in een goed en sterk netwerk in de wijk vraagt wat tijd en inspanning. Mijn ervaring is echter dat je er veel voor terug krijgt. Het maakt mijn werk meestal makkelijker. Door korte lijntjes te hebben in de wijk kan ik snel schakelen en andere partijen inzetten voor bijvoorbeeld de jongeren met wie ik werk. Het is super dat een meisje van 14 met mij werkt aan haar zelfvertrouwen. De oefeningen die ik met haar doe en de gesprekken die wij voeren zijn heel zinvol. Maar zij heeft wel een netwerk om zich heen nodig om te blijven werken aan haar zelfvertrouwen. Een netwerk waarin zij verder kan groeien en positieve ervaringen op kan doen. Ik introduceerde haar bij een van de meidenwerkers die ik ken uit haar buurt. Daarmee verlaagde ik voor haar de drempel om naar de meidenactiviteiten te gaan.
De moeder van dit meisje is de Nederlandse taal onvoldoende machtig. Ze kan zelf ook wel wat afleiding gebruiken. Ik weet waar ik haar naar toe kan sturen voor Nederlandse taallessen en empowerment.

Dit ben ik, dit doe ik

Ik heb al deze mensen en plekken leren kennen door mijzelf voor te stellen in de wijk en aan te schuiven bij verschillende overlegvormen. Door te vertellen wie ik ben, wat mijn werk inhoudt, uitleg te geven over mijn organisatie. Door het contact met enige regelmaat te onderhouden ontstaat er een netwerk in een wijk. Is er een nieuw initiatief in de buurt? Dan fiets ik er langs en neem ik mijn collega’s mee. Als er een nieuw initiatief in de buurt is waarvan ik denk dat het belangrijk is om elkaar te kennen dan fiets ik een keer langs en neem ik collega’s mee. Ik breng ze met personen, organisaties en stichtingen in contact. Soms is een belletje of mailtje ter introductie genoeg. Soms stel ik mensen persoonlijk aan elkaar voor.

Zichtbaar en benaderbaar

In Oost ervaar je heel duidelijk de liefde die iedereen heeft voor de wijk, de buurt en het stadsdeel. Ik vind het fijn om hier onderdeel van uit te maken als professioneel hulpverlener. Als onderdeel van het professionele netwerk in de wijk zit ik regelmatig bij overleggen. Het doel? Warm houden van de samenwerkingen, elkaar kunnen helpen en weten te vinden in het belang van onze doelgroep. Casuïstiekbespreking, meedenken, problemen vroegtijdig signaleren en daar waar mogelijk klein houden. Kortom: Weten wat er speelt in de wijk. Alleen door op die manier te werken ben ik zichtbaar en benaderbaar. En dan kan ik ook echt mijn steentje bijdragen in de wijk.

Nadia Balkoudia

Nadia is ruim 7 jaar Ouder- en Kindadviseur – OKT Amsterdam Daarvoor werkte ze ruim 13 jaar voor voor Spirit Jeugdhulp in verschillende functies Ze heeft een Bachelor’s degree, Pedagogiek, Psycho Sociaal Werk.
Gerelateerde onderwerpen
Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en deel jouw ervaringen met collega’s.

Andere thema's

Aan het woord jongerenwerkers Gracianie Feliksdal (Amsterdam West, Marcanti College) en Sjoerd Bakker (Amsterdam Zuidoost, Open Schoolgemeenschap Bijlmer) Datum interview: woensdag 9 maart 2022
Samen met jongeren en ouders hebben we – Jeugdplatform Amsterdam – onderzocht welke ervaringen en wensen zij hebben op het gebied van diversiteit. Daarbij
Het is een verdrietig verhaal, maar één met een gouden randje. Pleegzorgwerkers Mariël en Nina moesten najaar 2021 op zoek naar pleegouders voor de