Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Advies Diversiteit in de jeugdhulp

Samen met jongeren en ouders hebben we – Jeugdplatform Amsterdam – onderzocht welke ervaringen en wensen zij hebben op het gebied van diversiteit. Daarbij hebben we ook het thema met elkaar verkend en gekozen voor een brede benadering. Vanuit de vraag hoe moeten hulpverleners omgaan met verschillen?

Een brede benadering

Bij diversiteit denk je al snel aan verschillen in cultuur of etniciteit, maar dat is volgens ons een te smalle benadering. In een stad zo divers als Amsterdam komen hulpverleners immers veel verschillende cliënten tegen. Cliënten die kunnen verschillen op basis van cultuur, maar ook gender, geloofsovertuiging, denkniveau, seksuele oriëntatie, leeftijd, etc. En door rekening te houden met de identiteit van jongeren en ouders kan hulp beter aansluiten. Daarom is het van belang dat hulpverleners met verschillen kunnen omgaan en verschillen kan overbruggen. Het gaat dus over álles waar mensen, en in het bijzonder hulpverleners en hun cliënten, in kunnen verschillen. Vanuit deze benadering zijn we in gesprek gegaan met jongeren en ouders. 

Onze 5 belangrijkste adviezen

  • Een goede kennismaking en voldoende tijd om elkaar te leren kennen is cruciaal
  • Zorg voor een goede match tussen cliënt/gezin en hulpverlener en ga er flexibel mee om als deze match er niet blijkt te zijn
  • Heb in opleidingen aandacht voor cultuur- en diversiteitsensitief werken en voorkom dat de ‘witte’ en ‘Westerse’ manier van opvoeden de norm is.
  • Ga en blijf met elkaar in gesprek om elkaar beter te leren kennen en achter verschillen en overeenkomsten te komen
  • Help jongeren bij het ontwikkelen van zelfinzicht, zodat zij beter kunnen vertellen wie ze zijn en wat ze nodig hebben

Twee bijeenkomsten met jongeren en ouders

In de aanloop naar dit advies hebben we twee bijeenkomsten georganiseerd met jongeren en ouders, waarbij we het thema hebben verkend en nagedacht hebben over verbeterkansen. Benieuwd wat uit deze bijeenkomsten zijn gekomen? Hieronder vind je de verslagen.

En wat is daarmee gebeurt?

In maart 2022 hebben we dit advies gepresenteerd in de werkgroep die zich binnen de gemeente Amsterdam bezig houdt met het project cultuur- en diversiteitsensitief werken. Het advies bracht veel nieuwe, maar ook herkenbare inzichten op. De gemeente erkent dat de manier waarop het stelsel nu is georganiseerd weinig ruimte biedt om elkaar goed te leren kennen. En dat er een dilemma zit in de focus op hulp voor de meest kwetsbaren: deze groep heeft vaak meer tijd nodig. 

Onderdeel van het project is ook het perspectief van de hulpverlener bij het omgaan met verschillen. Bijvoorbeeld dat het ook iets doet met de hulpverlener als een jongere of ouder aangeeft dat de hulpverlener hem/haar niet begrijpt en het voordeel dat je hebt ten opzichte van een collega vanwege iets dat je gemeenschappelijk hebt met een cliënt (gelijkwaardigheid).

Dit advies deelt de gemeente ook met alle kernpartners (specialistische jeugdhulpaanbieders). Door dit advies en het perspectief van hulpverleners bij elkaar te brengen gaat de gemeente kijken waar winst te behalen valt. Wij blijven betrokken in het verdere proces.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

LinkedIn

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en deel jouw ervaringen met collega’s.

Andere thema's

Hoe kan weekendpleegzorg een thuissituatie versterken en eventuele uithuisplaatsing voorkomen? Dat is de centrale vraag in deze podcast.
Het goede zeggen is nog makkelijk; het goede doen is een hele klus. Want hoe ga je om met kinderen die je tot het
“Nadia, weet je wat handig zou zijn voor het team? Als jij alle Marokkaanse gezinnen gaat begeleiden!” Er volgt enthousiast bijval van een aantal