Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
SITE image JvdJ geenkindmeergesloten 5 (1)

Verhalen over gesloten jeugdzorg in podcast “Geen kind meer gesloten”

In 2022 sloot het gebouw van JeugdzorgPlus-instelling de Koppeling haar deuren. Hoe dat is gelukt? In de podcast ‘Geen kind meer gesloten’ volgt podcastmaker Marije Schuurman Hess jongeren en medewerkers van vroeger en nu.

Hoe ging de Koppeling van gesloten naar meer open? Hoe pakte dat uit? En hoe wordt dat ervaren? De verhalen zijn eerlijk, soms schrijnend, maar ook hoopvol.

Gesloten jeugdzorg verandert

De Koppeling was de JeugdzorgPlus-instelling van Levvel in Amsterdam Zuidoost. Daar werden jongeren met een door de rechter afgegeven machtiging ‘gesloten geplaatst’, zoals dat heet. In 2013 gaf de Koppeling zichzelf de opdracht die geslotenheid stap-voor-stap op te heffen. Vanuit de wetenschap en overtuiging dat kinderen opsluiten niet goed is – en uiteindelijk ook geen oplossing. Voor niemand.

Het grootschalige instellingsgebouw van de Koppeling sloot in december 2022. Toch zijn er nog steeds jongeren die van de rechter een gesloten machtiging krijgen. Omdat de zorgen om hun veiligheid, of die van de mensen om hen heen, zo groot zijn, dat de rechter nog geen andere oplossing ziet. Die jongeren verblijven nu in kleinschalige groepen, in een woonwijk. Daar krijgen zij hulp in huiselijke appartementen.

Luister via Spotify

Luister via Apple Podcasts

Teaser YouTube:

Andere berichten

23 november 2023
Deze uitwerking van het Kwaliteitskompas van het NJi is bedoeld voor gemeenten die seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren willen voorkomen en verminderen.
15 november 2023
“Een Amsterdam waar ongewapend zijn de norm is, nu én in de toekomst.” Daar staat Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (AcVZ) voor. En tegelijkertijd
19 oktober 2023
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) lanceerde op 27 september 2023 een tiendelige podcastserie genaamd ‘De Jeugdkantine’. Dit is dé ontmoetingsplaats voor jongeren, ouders, beleidsmakers en