Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Eerste-resultaten-van-jongerenwerk-in-vo-scholen

Eerste resultaten van jongerenwerk in vo-scholen. 

Samen voor Jongeren Amsterdam is in 2021 gestart met jongerenwerk in 20 vo-scholen verspreid over zes stadsdelen in Amsterdam. Vanaf 2022 is het jongerenwerk op nog eens 14 vo-scholen gestart.

Dit zijn de resultaten na één jaar.

De eerste resultaten laten zien dat leerlingen met name de praktische hulp waarderen en ervaren dat jongerenwerkers aansluiten bij hun leefwereld. De verbindingsfunctie van jongerenwerkers speelt tevens een prominente rol bij succesvolle implementatie: directe lijnen binnen school met bijvoorbeeld conciërge, zorgcoördinator of mentoren. Maar ook directe lijnen binnen de wijk: jeugd en veiligheid projectleiders, verenigingen en andere netwerkpartners van het jongerenwerk. Dat betekent dat het versterken van de samenwerking en verbindingsfunctie van de jongerenwerkers de meest effectieve manier is om het jongerenwerk stevig neer te zetten. Dit kan door aandacht te geven aan het verduurzamen, verbreden en verlengen van de directe lijnen in, om en met de school. 

“Er is tijd genomen om me te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Er is aandacht geweest voor mij als persoon maar ook voor mijn persoonlijke problemen. Ik heb een band met haar [red.de jongerenwerker] opgebouwd.” – oud-leerling, 18 jaar

Jongerenwerk in school wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, afdeling Jeugd en Onderwijs, en door het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. Samen voor Jongeren Amsterdam voert uit.

Lees ook: Schoolveiligheid: Jongerenwerk binnen de school. Een interview met jongerenwerkers Gracianie Feliksdal (Amsterdam West, Marcanti College) en Sjoerd Bakker (Amsterdam Zuidoost, Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Andere berichten

15 juli 2022
Leger des Heils Goodwill Magazine verschijnt 2 x per jaar.
5 juli 2022
Uitreiking TOPGGz-keurmerk aan drie afdelingen Levvel
3 mei 2022
Wethouder Zorg Simone Kukenheim opent nieuwe Leger des Heils locatie voor jongeren