Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
programma IJ voor de jeugd

Samen sterker in de jeugdhulp: leer het van elkaar

De jeugdhulpverlening in Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek Waterland heeft de afgelopen jaren laten zien dat betere hulp mogelijk is door betere samenwerking. De Transformatie Jeugd gaf diverse projecten in de hulpverlening een kickstart en groeide uit tot een beweging die draait om verandering en verbetering van de jeugdhulp. Van 8 tot en met 11 november staan deze projecten in de picture tijdens de JIJ voor de jeugd Week. Jeugdhulpprofessionals kunnen zich laten bijpraten en bijspijkeren en elkaar ontmoeten en inspireren.

Het blijft het ideale plaatje: de cliënt houdt regie als jeugdhulp in beeld komt en het netwerk rondom die persoon wordt zo goed mogelijk versterkt. De realiteit is (helaas!) soms nog anders. Dat weet Nadia Balkoudia van Ouder- en Kindteams Amsterdam ook. Maar zij laat ook zien dat het anders kan. Zo werkt zij als hulpverlener onder andere met Eigen Plan. Een tool waarmee cliënten letterlijk een ‘eigen plan’ maken waardoor ook hun netwerk optimaal wordt benut. Hierdoor kan je als hulpverlener zowel een vinger aan de pols houden maar heb je ook een krachtig breekijzer in handen. 

Nadia, een ouder en Malika Bounhalli van Eigen Plan gaan in Pakhuis de Zwijger op 11 november met elkaar in gesprek tijdens de College Tour in de JIJ voor de jeugd Week. Het gesprek toont perfect aan waar de Transformatie Jeugd over gaat: verbinding zoeken, samen sta je sterker, leer van elkaar en vind niet zelf het wiel opnieuw uit. 

Transformatie Jeugd: Ontmoeten, verbinden en leren

De JIJ voor de jeugd Week is zowel een sluitstuk als een beginpunt. Het sluit het driejarige programma Transformatie Jeugd van Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek Waterland af. Dit programma startte in 2019 met een scherpe ambitie: door andere manieren van werken en betere samenwerkingen met (jeugd)instellingen kinderen zo thuis en veilig mogelijk laten opgroeien. 

De Week is ook een beginpunt. De Transformatie Jeugd gaf talloze projecten een kickstart en liet het belang van integraal werken meer dan ooit zien. De projecten hebben hun waarde bewezen en zullen de komende jaren verder groeien, evolueren en waarde toevoegen aan een betere jeugdhulp. 

Om kennis te maken met al die nieuwe projecten en werkwijzen kunnen alle jeugdhulpprofessionals tijdens de JIJ voor de jeugd Week workshops en webinars volgen. Belangrijk, want de Transformatie draait om innovatie en samenwerking. Veranderen lukt alleen met elkaar, maar hoeft niet door jou als hulpverlener worden bedacht – grote kans dat je collega’s dat al voor je hebben gedaan! Ontmoeten, verbinden en leren is belangrijk. In Pakhuis de Zwijger kunnen de deelnemers echt ervaren dat je samen sterker staat. Een belangrijk signaal na deze corona-jaren!

Nieuw nummer van Friso Doesburg, Kevin Scholte en Moraya

De JIJ voor de jeugd week heeft op 11 november ook een primeur: Friso Doesburg, Kevin Scholte en Moraya lanceren hun nummer en videoclip Je bent niet alleen’. Een lied dat zij speciaal maakten voor de 430 duizend jongeren die te maken hebben met jeugdzorg. Om deze jongeren te verbinden met professionals en bestuurders staan in dit nummer saamhorigheid en gelijkwaardigheid centraal. Moraya deelt na afloopt het verhaal achter dit lied met ons. Een verhaal dat perfect aansluit bij de drijfveren en de passie van jeugdhulpprofessionals. Want als hulpverlener werk je niet alleen hard, je werkt ook vanuit passie en idealen.

Wethouder Simone Kukenheim in gesprek met ouders en professionals

In een rondetafelgesprek praat wethouder Simone Kukenheim met een ouder, jongere en professionals. Samen kijken ze wat er de afgelopen jaren in de jeugdhulp is veranderd, wat er nodig is om goede initiatieven voort te zetten en wat ieder hieraan zelf kan bijdragen.

Peter Dijkshoorn, landelijk ambassadeur lerend stelsel, geeft tot slot een TED Talk. Hoe zorgt een jeugdhulpprofessional ervoor dat hij steeds vaker tevreden achterom kan kijken, zelfs na frustratie en verdriet? Een urgente  TED Talk! Immers, de jeugdhulp is een sector waar veel ogen op zijn gericht en die een enorm hoge werkdruk en uitval kent. Des te belangrijker om tijdens de JIJ voor de jeugd Week de veranderkracht, potentie en ambitie van onze mooie sector te ontdekken.

Samen Sterk in de jeugdhulp| College Tour & TED Talk
* Datum: 11 november 2021 in Pakhuis de Zwijger
* Tijd 11:00 – 13:30
* Inschrijven kan hier

Andere berichten

23 november 2023
Deze uitwerking van het Kwaliteitskompas van het NJi is bedoeld voor gemeenten die seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren willen voorkomen en verminderen.
15 november 2023
“Een Amsterdam waar ongewapend zijn de norm is, nu én in de toekomst.” Daar staat Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (AcVZ) voor. En tegelijkertijd
19 oktober 2023
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) lanceerde op 27 september 2023 een tiendelige podcastserie genaamd ‘De Jeugdkantine’. Dit is dé ontmoetingsplaats voor jongeren, ouders, beleidsmakers en