Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Diverse afbeeldingen-17

Pleegzorg: portret Mirjam en Coen Zadelhoff

Van 2 t/m 9 november is het dit jaar de Week van de Pleegzorg.

“We kijken er allemaal naar uit als ze komen,” vertelt weekendpleegmoeder Mirjam met een lach. “En het kost me minder energie dan ik had gedacht.” Sinds een half jaar verwelkomt Mirjam Zadelhoff samen met man Coen en haar drie kinderen broer Charlie*(10) en zus Bo*(9) uit Amsterdam. De kinderen komen om het weekend en in vakanties. 

Zowel Mirjam als Coen groeiden allebei op in gezinnen waar in hun jeugd pleegkinderen een thuis vonden. Een van de pleegbroers van Coen is inmiddels in de veertig, maar hij maakt nog altijd deel van het gezin. Voor het stel was pleegzorg dan ook iets waar ze al vroeg in hun relatie over spraken. Mirjam: “We zeiden ‘Dat willen we ooit gaan doen’.” Toch duurt het nog een tijd voordat het zover komt. 

Genoeg te doen
Twee jaar geleden verhuist het gezin naar een ruime woonboerderij in Loenen aan de Vecht. Het stel heeft inmiddels drie kinderen: Judah (14), Jolie (12) en Parel (9). Hier kunnen de drie naar hartenlust slootjespringen en jumpen op de trampoline. In en om het huis loopt een husky met puppy’s en er scharrelen kippen op het erf. In de stal staan paarden en koeien. Mirjam en Coen zijn beide ondernemer en ze geven daarnaast als voorgangersechtpaar leiding aan een kerk in Amsterdam. Coen: “Ik heb het ontzettend druk, en hou van rust. Maar voor Mirjam is het hoe meer mensen hoe beter.” Hadden ze dan niet genoeg te doen? Mirjam: “Een vriendin zei ‘Je moet het echt doen’. Zij heeft vroeger zelf in een pleeggezin gezeten. Verder sprak ik op een avond van de kerk iemand die bij Timon werkt. Ze vertelde dat ze pleegouders zochten. We hadden nu de ruimte in huis.” Ze krijgt Coen aan boord. “Omdat we het ook druk hebben, stelde Coen voor om dan te beginnen met weekendpleegzorg. Vervolgens kregen we contact met matcher Mariël. Dat klikte direct heel goed.” Die klik is iets wat het stel heel belangrijk vindt. Coen: “Er moet vertrouwen zijn.” Ze bespreken ook met hun kinderen wat die ervan denken. Daarna volgen ze de pleegouderavonden.

Tevoorschijn
Inmiddels rennen Charlie en Bo al ruim een half jaar regelmatig rond op het erf bij de familie Zadelhoff. Mirjam: “Het zijn zulke leuke kinderen. Charlie is helemaal tevoorschijn gekomen. In heb begin zat hij alleen maar op zijn telefoon, maar nu praat hij veel meer. Hij is heel erg gericht op onze oudste zoon Judah. Die moedigt hem aan om dingen te doen die hij eigenlijk niet durft. We zien hem veranderen.” Coen: “Bo vroeg eerst meer negatief aandacht. Vanuit de onzekerheid die ze ervaart, wil ze vechten. Dat is haar overlevingsstrategie. Daarom zoekt ze met mij de confrontatie en probeert ze mij uit, denk ik. Ze heeft een sterke wil. Dat vind ik ook leuk.” Mirjam: “Ze is sociaal heel intelligent. Coen: “Als je maar duidelijk aangeeft wat de grenzen zijn in je gezin, gaan ze daarin mee. Zeker als je positieve aandacht geeft.”

Ze zijn blij met het contact met de moeder van Charlie en Bo. Coen: “We hebben de indruk dat ze er echt wat van probeert te maken. De moeder doet het echt goed. Ze werkt hard, maakt goede keuzes en ze klaagt niet. Ze leeft vanuit dankbaarheid. Dat is wel bijzonder.” Mirjam: “Het contact is echt goed.

De Zadelhoffs zijn blij met de impact die het heeft in hun gezin. Mirjam: “Vooral in het begin moesten de kinderen er wat meer rekening mee houden. Dan mochten ze bijvoorbeeld niet uit logeren, maar nu draaien Charlie en Bo gewoon mee in het normale leven. In de zomervakantie hebben we veel gezwommen. Ik ga shoppen met de meiden. En Coen is met de jongens naar Schiphol geweest.” Coen: “Het is goed voor onze kinderen om te zien hoe bevoorrecht ze zijn. We waren al wel eens met ze op reis geweest naar een vriendin in Sri Lanka. Maar door deze kinderen zien ze een andere wereld die ze niet kennen.” Ondanks zijn verlangen naar rust vindt hij het inmiddels ook “hartstikke leuk. Het is dankbaar om te doen.”

Mirjam moedigt inmiddels anderen aan om ook pleegouder te worden. Mirjam: “Heel veel kinderen hebben geen fijn thuis, voor hen kun je een verschil maken. Ik zeg tegen vrienden altijd ‘Bid ervoor!’ Ons leven is niet perfect, maar je hebt als gezin meer in huis dan je denkt. 

We hebben het ook gewoon gezellig met elkaar. Het is een positieve ervaring voor het hele gezin. Als ze morgen hier voorgoed moet blijven, zou ik dat helemaal niet erg vinden. Dat komt helemaal goed.”

*Om hun privacy te beschermen zijn Charlie en Bo niet de werkelijke namen van deze kinderen.

Over pleegzorg:

In 2021 vingen pleegouders bij Timon maar liefst 1127 kinderen op. 287 kinderen vonden een deeltijd plek: zij brengen een aantal weekends per maand en een deel van de vakantie door bij een pleeggezin. Op die manier worden hun eigen ouders ontlast en kunnen de kinderen thuis blijven wonen. Deeltijdpleegzorg is dus heel belangrijk! Overweeg je om ook weekendpleegzorg doen? Stuur een mailtje naar pleegzorgamsterdam@timon.nl

Andere berichten

4 oktober 2023
Deze handreiking is een product van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ), het zorg- en veiligheidshuis van de regio Amsterdam-Amstelland. In het AcVZ werken
3 oktober 2023
Het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel wil een virtual reality tool ontwikkelen om daarmee de behandeling te verbeteren van kinderen die te bang
28 september 2023
Jeugdplatform Amsterdam bracht een bezoek aan het Zuiderlicht College, een middelbare school in de Pijp. Elance Academy is daar elke week aanwezig en biedt