Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
Diverse afbeeldingen-16

Onderzoek online seksueel geweld

Onderzoek naar de behoeften aan ondersteuning en/of hulpverlening van slachtoffers van online seksueel geweld.

Initiatiefnemers

Steeds meer jongeren krijgen te maken met online seksueel geweld, denk hierbij aan het ongewenst doorsturen van seksueel getint beeldmateriaal, afpersing met een financieel of seksueel doel of het online benaderen van een minderjarige met als doel seksueel misbruik. Volgens de landelijke jeugdmonitor van het CBS werd in 2020 zelfs 1 op de 6 jongeren van 16-24 jaar slachtoffer van een van deze vormen van online seksueel geweld. Maar ondanks de grote hoeveelheid jongeren die dit hebben meegemaakt, nemen maar weinig jongeren contact op met hulpverlening óf nemen iemand in hun omgeving in vertrouwen.
En daar willen wij verandering inbrengen, samen met jou! Door deze vragenlijst in te vullen, help jij mee aan het verbeteren van de ondersteuning en/of hulpverlening aan slachtoffers van online seksueel geweld.

Deze vragenlijst is onderdeel van het lopende onderzoek ‘Online seksueel geweld: slachtoffers in beeld’. Zie voor meer informatie over dit onderzoek deze link: https://www.qpido.nl/wp-content/uploads/2021/11/20211206_informatieblad-onderzoek-OSG_kort-002.pdf.

Het maakt niet uit of je nu een scholier, student, ouder, professional, slachtoffer of dader bent óf nog nooit van online seksueel geweld hebt gehoord, iedereen kan deze vragenlijst invullen. In deze vragenlijst vragen wij jou, aan de hand van 3 verschillende casussen, wat jij zou doen als jij slachtoffer zou zijn van een van de beschreven ongewenste seksuele ervaringen. Daarna zullen we je vragen of je hier zelf ervaringen mee hebt en hoe je hiermee om bent gegaan.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 tot15 minuten en is geheel vrijwillig en anoniem. Je hoeft jouw naam nergens op te geven. Alleen de onderzoekers kunnen jouw antwoorden inzien en zullen deze antwoorden gebruiken voor een onderzoeksverslag. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Antwoorden zijn niet goed of fout. Als je tijdens het invullen toch wil stoppen met de vragenlijst, klik je het scherm gewoon weg. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven.

Andere berichten

30 maart 2023
In Nederland was ik te complex voor hulpverleners door al mijn diagnoses en ging het steeds slechter. Maar in Spanje zagen ze mij als
16 maart 2023
Op 16 februari was IJburg College in Amsterdam het verzamelpunt van ruim 70 professionals uit het onderwijs, jongerenwerk, gemeentes, ministeries en onderzoeks- en kenniscentra.
9 maart 2023
In het kunstproject KIND VAN vertellen negentien inmiddels volwassen geworden kinderen met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen hun verhaal. Ze zijn te zien op