Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
winnaars2020

Omarmprijs 2021 Jeugd, oproep voor nominaties

Het volgende persbericht kregen wij van de organisatie achter de Omarmprijs. Dit jaar is er een speciale award voor jonge verschilmakers. Jeugdhulpprofessionals zoals jij hebben misschien nog wel de naam van een initiatief dat zeker op de nominatielijst hoort.

Speciale Omarmprijs Jong na jaar met toenemend aantal gezinnen in armoede

Op dinsdag 12 oktober wordt in het Amsterdamse Podium Mozaïek voor de zevende maal de Omarmprijs uitgereikt: de award voor initiatieven die gelijke kansen creëren voor Amsterdammers en zich inzetten tegen armoede. Met een stijgend aantal gezinnen dat in armoede leeft is er dit jaar extra aandacht voor de jeugd met, naast de ‘volwassen’ editie, een eenmalige Omarmprijs Jong. Een gerenommeerde jury, bestaande uit onder andere wethouder Marjolein Moorman, Annemarie van Gaal en pianiste Iris Hond, gaat dit jaar alle nominaties beoordelen.

Was armoede in Nederland altijd al een probleem; na het heftige afgelopen Corona-jaar zijn alleen nog maar meer mensen getroffen. Je zou kunnen zeggen dat deze zevende uitreiking van de Omarmprijs, een initiatief van het PACT voor Amsterdam, dus meer nodig is dan ooit tevoren. Welke initiatieven gaan er dit jaar met een prijs naar huis? Awards worden opgedeeld in verschillende categorieën: ‘Iedereen doet mee’, ‘Iedereen digitaal’, ‘Iedereen perspectief’ en ‘Gelijke kansen voor kinderen’.

Nominaties gevraagd

De Omarmprijs richt zich doorgaans op volwassen initiatieven, maar ook jonge mensen zetten zich in voor gelijke kansen en tegen armoede. Daar willen we dus dit jaar extra aandacht aan schenken. In een jaar waarin een groot beroep op de jongeren in de stad is gedaan, presenteren we eenmalig een extra prijs: de Omarmprijs Jong. Hiervoor zijn we op zoek naar:

  • Een initiatief uit Amsterdam dat door jongeren is opgezet en actief is op het vlak van gelijke kansen en/of armoedebestrijding, en/of
  • Een persoon uit Amsterdam tussen de 16 en 27 jaar die zich inzet op het vlak van gelijke kansen en/of armoedebestrijding.

Ben of ken jij zo’n jong initiatief of denk je meteen aan een iemand die zich hiervoor inzet? Geef het aan ons door via de website van de omarmprijs.

Omarmprijs Jong

Door de Corona-epidemie is er een groot beroep gedaan op de jeugd en zijn ook veel meer gezinnen getroffen door armoede. Voedselbanken hadden het druk en veel Nederlandse gezinnen raakten in de schulden. Met bijna 400.000 kinderen die in Nederland opgroeien in armoede, vond de organisatie het dit jaar tijd voor een eenmalige extra categorie: de Omarmprijs Jong. Want waar de Omarmprijs zich doorgaans richt op volwassen initiatieven, kunnen dit jaar ook jonge initiatieven of jonge personen in aanmerking komen voor de speciale award. Om haar doelgroep te vertegenwoordigen, neemt scholier Imane Valk plaats in de jury. Valk is oprichter van Jong Plein ’40-’45, zit in het 4 en 5 mei Comité, in de kinderraad van de Gemeente Amsterdam en is eerder dit jaar uitgeroepen tot ‘Amsterdammertje van het jaar’.

Nomineren van personen en initiatieven voor de Omarmprijs 2021, ook voor de Jong-editie kan nog tot dinsdag 28 september 2021 op www.omarmprijs.amsterdam. Scroll een stukje naar beneden op de homepage, dan zie je het staan.

Jury

Valk versterkt een gerenommeerde jury die dit jaar verder bestaat uit Amsterdamse wethouder onderwijs, armoede en inburgering Marjolein Moorman, ondernemer en investeerder Annemarie van Gaal, pianiste Iris Hond, oud PACT-lid Douwe Veenstra en Ugur Pekdemir, directeur Coöperatieve Rabobank Metropool Regio Amsterdam. Daarnaast voegt de winnaar van vorig jaar zich toe, de bevlogen oprichter van Studiezalen Abdelhamid Idrissi.

AT5

Ook dit jaar is de uitreiking, onder leiding van presentatrice Hadassah de Boer, weer live te zien bij AT5 en online op AT5.nl. Een beperkte groep kan zich aanmelden om de uitreiking live op locatie bij te wonen.

Noot voor de redactie:

Neem voor vragen, interviewverzoeken of beeldmateriaal contact op met Tim Treffers:tim@likewise.nlof telefoonnummer 06-57218057.

Andere berichten

23 november 2023
Deze uitwerking van het Kwaliteitskompas van het NJi is bedoeld voor gemeenten die seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren willen voorkomen en verminderen.
15 november 2023
“Een Amsterdam waar ongewapend zijn de norm is, nu én in de toekomst.” Daar staat Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (AcVZ) voor. En tegelijkertijd
19 oktober 2023
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) lanceerde op 27 september 2023 een tiendelige podcastserie genaamd ‘De Jeugdkantine’. Dit is dé ontmoetingsplaats voor jongeren, ouders, beleidsmakers en