Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
2

Dit kan helpen tijdens het wachten

Wachten op jeugdhulp is erg vervelend, maar bijna onvermijdelijk in deze tijd van schaarste en personeelstekort. Vaak wacht jongeren en ouders al een tijd voordat ze voor hulp aankloppen en duurt het nog lang voordat die kan beginnen. De adviesgroep van Jeugdplatform Amsterdam heeft nagedacht over creatieve invullingen om de wachttijd te overbruggen.

De adviesgroep heeft nagedacht over welke dingen jongeren en ouders zelf kunnen doen en welk aanbod wenselijk is tijdens het wachten.

Iemand die vinger aan de pols houdt, een luisterend oor

  • Het is fijn als iemand met kennis vinger aan de pols houdt. Dat zou je bij de jeugdhulporganisatie, het OKT of bij iemand anders die betrokken is moeten kunnen vragen. Die kunnen ook signaleren als het in de tussentijd slechter gaat.
  • Er zijn ook veel andere (online) mogelijkheden, zoals via Uptalk en ervaringsdeskundigen, die tijdens het wachten kunnen helpen.
  • Het kan ook helpen als iemand uit het eigen netwerk of in de wijk structureel ingezet kan worden om mee te praten. Het is dan wel belangrijk om iemand te ‘benoemen’, zodat het duidelijk is bij wie je terecht kan en die persoon ook voor jou klaarstaat als het nodig is.
  • Bij onafhankelijke cliëntondersteuners en het AKJ kan je ook terecht voor een luisterend oor en advies over wat je kan doen tijdens het wachten en nog veel meer…

In gesprek met mensen die soortgelijke ervaringen hebben

Mensen met soortgelijke ervaringen kunnen je tips geven en denken met je mee, zoals waar je verschillende vormen van ondersteuning kan vinden en waar je rekening mee kan houden. Zo krijg je een beter beeld van waar je mee te maken krijgt en krijg je tools mee om uit te zoeken hoe mogelijke hulp in elkaar zit. Het is belangrijk dat dit soort groepen wel goed ondersteund worden en dat het een vaste groep is.

Activiteiten inzetten

Activiteiten kunnen helpen in het omgaan met veel problemen. Zo kan een sport beoefenen helpen tegen agressie en woede, en muzieklessen kunnen helpen tegen depressiviteit en sombere gedachtes. Door het te uiten in creatieve en lichamelijke activiteiten heb je er in het dagelijks leven minder last van.

Goede informatie voor wachtenden op één centrale plek

Het is belangrijk dat de informatie over de verschillende mogelijkheden goed vindbaar is. Dit zou wel professioneel aangepakt en opgezet moeten worden.

Andere berichten

4 oktober 2023
Deze handreiking is een product van het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ), het zorg- en veiligheidshuis van de regio Amsterdam-Amstelland. In het AcVZ werken
3 oktober 2023
Het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van Levvel wil een virtual reality tool ontwikkelen om daarmee de behandeling te verbeteren van kinderen die te bang
28 september 2023
Jeugdplatform Amsterdam bracht een bezoek aan het Zuiderlicht College, een middelbare school in de Pijp. Elance Academy is daar elke week aanwezig en biedt