Kennisplatform jeugdhulp
Amsterdam-Amstelland &
Zaanstreek-Waterland

Nieuws
SITE image JvdJ gezinsmanagers 5

Carrièreswitch naar Jeugdbescherming: niet makkelijk wel mooier!

De een is net afgestudeerd en heeft nog geen werkervaring. De ander mist het juiste papiertje, maar heeft er wel al een succesvolle carrière in een andere branche op zitten. Allebei kwamen tot voor kort niet snel in aanmerking voor een baan als gezinsmanager. Zonde, want hierdoor liep Jeugdbescherming veel potentieel mis. Daarom is er nu een werk-leertraject voor gezinsmanagers in opleiding (GIO). Stagiair(e)s, starters en zij-instromers krijgen de kans om in een jaar tijd toe te groeien naar de rol van gezinsmanager.

Miranda heeft een jarenlange achtergrond als senior gezinsmanager en weet hoe mooi het vak van gezinsmanager is. Als trajectbegeleider helpt ze nu gezinsmanagers in opleiding toegroeien naar deze prachtige, maar pittige functie. Miranda legt uit waarom het traject is ontwikkeld. “Het is geen geheim dat jeugdzorg al langer kampt met een tekort aan mensen. Tegelijkertijd zagen we te veel startende gezinsmanagers na korte tijd weer uitstromen. Zij gaven aan dat ze te snel teveel verantwoordelijkheid kregen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om mensen die gezinsmanager willen worden, maar nog niet veel ervaring hebben, meer tijd en ruimte te geven om het vak te leren. Met dit opleidingstraject als resultaat.”

Miranda was freelance productmanager in de mode. Grote modebedrijven huurden haar in vanwege haar expertise. Nu leert ze als zij-instromer bij Jeugdbescherming vooral van anderen. En is ze nog elke dag blij met haar keuze om op haar 47e opnieuw te beginnen.

“Ik had een drukke baan, waarin ik als schakel optrad tussen ontwerpers en fabrikanten. In 2009 verloor ik mijn baan. Tijdens een outplacementtraject kwam ik erachter dat ik werk nodig heb dat ertoe doet. Maar wat dat precies inhield, wist ik op dat moment nog niet. Dus bleef ik hangen in de kledingbranche. Wel ging ik drie uur per week als vrijwilliger aan de slag bij de Kindertelefoon. Al snel gaf dat meer voldoening dan de rest van mijn werkweek.”

Op zoek naar: wat dan wel?

“Uiteindelijk was het dankzij Corona dat ik besloot het roer om te gooien. Omdat ik toen de tijd had om stil te staan bij wat ik echt wilde.” Een traject tot zij-instromer in het basisonderwijs leek het meest toegankelijk omdat Mariken hts Bedrijfskunde had gedaan. Toch twijfelde ze. Tot ze een vacature zag als zij-instromer bij Jeugdbescherming. “Zodra ik de vacaturetekst las, wist ik: dít wil ik gaan doen!. Gelukkig werd ik na een uitgebreide sollicitatieprocedure toegelaten.”

Eerst kijken en luisteren, dan doen

Als gezinsmanager in opleiding (GIO) loopt Mariken een jaar lang mee met collega’s in haar team. Mariken: “Het is fijn om verschillende mensen aan het werk te zien. Iedereen heeft een eigen stijl en hoeveelheid ervaring. Dat maakt het meelopen afwisselend en leerzaam. Gedurende het traject krijg je als GIO een steeds actievere rol. De eerste drie maanden kijk en luister je mee in gesprekken met gezinnen. Ook bezoek je overleggen, zittingen en intervisiebijeenkomsten. Vervolgens raak je meer betrokken bij de begeleiding van gezinnen, om uiteindelijk de rol van je collega over te nemen. Vanaf dat moment kijkt de verantwoordelijke gezinsmanager mee en ben jij degene die de gesprekken voert. Op dat punt ben ik nu beland. Spannend, want nu ben ik niet langer de bijrijder, maar kruip ik zelf achter het stuur.”

‘Ook al heb ik als zij-instromer nog niet alle kennis paraat, ik breng wel mijn levenservaring mee.’

Wennen aan leren

Alle gezinsmanagers in opleiding doorlopen een programma van praktijkgerichte trainingen via de Akademie. Omdat zij-instromers geen achtergrond op het gebied van jeugdwerk hebben, volgen zij ook twee modules Social Work. Deze bleken een hele kluif. Mariken: “Ik had al jaren geen studieboek meer opengeslagen en moest nu vol aan de bak met compleet nieuwe materie, die bovendien in een e-learning was gegoten. Ik kom uit de tijd van de handgeschreven samenvattingen, dus het was behoorlijk schakelen. Pas na drie maanden kreeg ik een beetje door hoe ik het moest aanpakken.”

Op het juiste moment

In mei rondt Mariken haar jaar als gezinsmanager in opleiding af. Daarna volgt het traject naar SKJ-registratie. Pas als deze binnen is, mag Mariken zelfstandig verder als trainee-gezinsmanager. Een heel traject, maar een stuk korter dan gebruikelijk. Mariken: “Ik ben blij dat deze route bestaat. Voor mij was vier jaar pedagogiek studeren om een carrièreswitch te kunnen maken, geen optie. Deze baan, Jeugdbescherming; alles klopt op dit moment. Twintig jaar geleden was ik nog niet klaar voor deze kans. Ik had eerst andere ervaringen nodig om dit werk nu met zelfvertrouwen en inzicht te kunnen doen. Ik kan meer mijzelf zijn en mijn persoonlijke kwaliteiten beter benutten. Dat maakt deze baan niet makkelijker, maar wel mooier.”

Andere berichten

23 november 2023
Deze uitwerking van het Kwaliteitskompas van het NJi is bedoeld voor gemeenten die seksueel grensoverschrijdend gedrag onder kinderen en jongeren willen voorkomen en verminderen.
15 november 2023
“Een Amsterdam waar ongewapend zijn de norm is, nu én in de toekomst.” Daar staat Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam-Amstelland (AcVZ) voor. En tegelijkertijd
19 oktober 2023
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) lanceerde op 27 september 2023 een tiendelige podcastserie genaamd ‘De Jeugdkantine’. Dit is dé ontmoetingsplaats voor jongeren, ouders, beleidsmakers en