23 februari - 6 maart | Hele dag

Sinds vrijdag 10 februari hangen er negentien portretten van kinderen die zijn opgegroeid met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen bij het station Bijlmer Arena in Amsterdam.  De tentoonstelling ‘Kind Van’ wil hun verhalen laten zien. De hoop is dat het taboe wordt doorbroken en dat mensen zich door deze portretten minder alleen voelen.

In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Stanley ter Haar is een van die kinderen en wordt in de tentoonstelling afgebeeld: Ik kwam in een gezin dat enorm zijn best deed, maar een vader die een enorm verslavingsverleden had op het gebied van drank“. Organisator Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open mind vindt dat dit soort verhalen meer op de voorgrond moeten komen, en startte dit project samen met fotograaf Sevilay Maria, ook een ‘kind van’.

Alle negentien geportretteerden werden geïnterviewd.  Uit deze gesprekken bleek de rode draad bij iedereen eenzaamheid te zijn. Velen hebben loyaliteit naar hun ouders en  hebben moeite met loskomen van het verleden.

Voor Stanley is het heel bijzonder om mee te mogen werken: Ik zeg altijd maar zo: Mensen hebben mij niet gemaakt en gaan mij zeker ook niet breken.” En dat je zoiets je hele leven meedraagt, is de reden dat de tentoonstelling verhalen toont van personen tussen de achttien en de tachtig jaar oud.

Nu de tentoonstelling eindelijk te zien is voor publiek, hoopt Stanley dat de foto’s iets doen met de bezoekers: Ik hoop dat deze tentoonstelling een bijdrage is aan het doorbreken van alle stigma’s“.  De tentoonstelling begint in Amsterdam, en gaat later dit jaar naar andere steden toe. Bij station Arena zijn de portretten te zien tot 6 maart.

Meer informatie: https://www.stichtingopenmind.nl/kind-van/

Details

Datum: 23 februari - 6 maart
Tijd: Hele dag